Από τις 9 έως τις 13 Απριλίου 2019, η Global Alliance of NGOs for Road Safety σε συνεργασία με την Make Roads Safe Hellas διοργάνωσε στα Χανιά Κρήτης την έκτη παγκόσμια συνάντηση των ΜΚΟ που υποστηρίζουν την οδική ασφάλεια και τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Κάθε χρόνο, 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους όλου του κόσμου και πολλά ακόμα εκατομμύρια τραυματίζονται σοβαρά. Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα αποτελούν σήμερα την 8η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρόκειται για μια «σιωπηρή» επιδημία που επηρεάζει τη δημόσια υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα χειρότερα ρεκόρ για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών, με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων δικυκλιστών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι θάνατοι δικυκλιστών αντιπροσωπεύουν πλέον το 34,3% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στη χώρα. Εκτιμάται ότι ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος των τροχαίων ατυχημάτων και τραυματισμών στην Ελλάδα κοστίζει στην οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Έκτη Παγκόσμια Συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Avra Imperial στο Κολυμπάρι Χανίων, και φιλοξένησε συμμετέχοντες από 150 ΜΚΟ από όλο τον κόσμο. Περιέλαβε δημόσιες εκδηλώσεις καθώς και κλειστά σεμινάρια για την εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια, εκστρατείες και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Η Έκτη Παγκόσμια Συνάντηση εγκαινιάστηκε επίσημα την Τετάρτη 10 Απριλίου, από τον κ. Jean Todt, Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια. Η έναρξη πλαισιώθηκε από έκθεση αφίσας, όπου οι συμμετέχουσες ΜΚΟ παρουσίασαν τις δράσεις τους τα τελευταία έτη καθώς και καλές πρακτικές για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, η ΜΚΟ Make Roads Safe Hellas και η Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport (EASST) διοργάνωσαν ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια και τον Υπεύθυνο Τουρισμό. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε μελέτη για τον διεθνή τουρισμό και την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα καθώς και τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις αντιλήψεις των διεθνών τουριστών για την οδική ασφάλεια και κινητικότητα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο συνεργασίας της Make Roads Safe Hellas με την EASST, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και υπογράφτηκε επίσημο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την Οδική Ασφάλεια και τον Υπεύθυνο Τουρισμό με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών, εθνικών και παγκόσμιων οργανισμών από τον τομέα του τουρισμού και της οδικής ασφάλειας.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας άνοιξε το Συμπόσιο Κορυφής για την Οδική Ασφάλεια, το οποίο φιλοξενήθηκε από την Global Alliance of NGOs for Road Safety και το Towards Zero Foundation. Το Συμπόσιο υποστήριξαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Μηχανισμού Οδικής Ασφάλειας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρουσίασε τον απολογισμό της δεκαετίας δράσης του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια (2011-2020) καθώς και τους αναθεωρημένους παγκόσμιους στόχους αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) έως το 2030. Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων FedEx Global Road Safety Awards.

Την ίδια ημέρα ο κ. Αναστάσιος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων και η FedEx Express φιλοξένησαν δεξίωση στο Αρσενάλι (παλιό λιμάνι Χανίων) και εγκαινίασαν την έκθεση φωτογραφίας για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Από την Παγκόσμια Δέσμευση στην Τοπική Δράση».

Η Έκτη Παγκόσμια Συνάντηση υποστήριξε επίσης την 27η Συνάντηση της Συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια (UNRSC) στις 10 και 11 Απριλίου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και φολοξένησε συνεδρίαση της Διευθύνουσας Επιτροπής για την Τρίτη Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για την Οδική ασφάλεια το 2020.