Περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας 0 – 14 ετών έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το 2019 το European Transport Safety Council), ενώ στην Ελλάδα, το 2017, ο απολογισμός της εμπλοκής παιδιών σε τροχαία ατυχήματα ήταν: 12 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, 30 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ άλλα 500 διέφυγαν τον κίνδυνο με ελαφρύ μόνο τραυματισμό.

Η Make Roads Safe Hellas, θέλοντας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να δράσει προληπτικά, σε συνεργασία με την Εastern Alliance for Safe and Sustainable Transport (EASST), ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζει δυναμικά την προσπάθεια κατάρτισης παιδιών, γονέων και δασκάλων σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της Make Roads Safe Hellas προσφέρουν στους χώρους των σχολείων ένα ωριαίο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις μαθησιακές ικανότητες και ανάγκες των ηλικιών (α) κάτω των 6 ετών, (β) 6 – 12 ετών, που δεν έχει ανάλογο στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά, τους πιο ευπαθείς χρήστες των δρόμων, να: κατανοήσουν την κυκλοφορία και τους σχετικούς κινδύνους, υιοθετήσουν ασφαλή συμπεριφορά ως χρήστες των οδών (πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες οχημάτων), γνωρίζουν πώς θα μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές για να αποφύγουν ένα ατύχημα των ίδιων ή άλλων. Παράλληλα, το πρόγραμμα προωθεί την ευαισθητοποίηση των ενηλίκων στην ορθή χρήση παιδικού καθίσματος και πραστατευτικού εξοπλισμού.

5445453
789785

Το πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Αυτοκινήτου σε πάνω από 5.000 παιδιά με ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση από τους εκπαιδευτικούς, η οποία έχει καταγραφεί κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του Μουσείου.

Παράλληλα, ήδη κατά την τελευταία τετραετία, το πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσιάζεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟΚΟΙΠΠ). Συνολικά 2.944 παιδιά το έχουν παρακολουθήσει σε 55 σχολεία, ενώ 68 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν στη βάση του προγράμματος. Σε σχετικό ερωτηματολόγιο, οι εκπαιδευτικοί το κατέταξαν στην πρώτη θέση, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα προγράμματα της περασμένης σχολικής χρονιάς.

8778978
324234