Η εκστρατεία χρήσης κράνους στην Κρήτη από την Make Roads Safe Hellas και το Ίδρυμα FIA ξεκίνησε το 2011 σε Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα “Η Ελλάδα και η Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020”, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων μοτοσικλετιστών αναλογικά με τον πληθυσμό της στην ΕΕ. Παράλληλα, έρευνα του 2009 στην ΕΕ έδειχνε ότι στη χώρα παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό χρήσης κράνους.

Η καμπάνια αποσκοπούσε στη μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών μοτοσικλετιστών, προωθώντας τη σωστή χρήση του κράνους – “Στο κεφάλι και δεμένο!

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά κατά τον μήνα Ιούνιο 2011, διαγωνισμός χρήσης κράνους, κατά τον οποίο οι μοτοσυκλετιστές που φορούσαν σωστά το κράνος αναγνωρίστηκαν και συμμετείχαν δωρεάν σε κλήρωση, με δώρο τέσσερα κράνη, προσφορά της NOLAN και ένα εισιτήριο VIP για την παρακολούθηση αγώνα MOTOGP, προσφορά της FIM. Συνολικά συμμετείχαν 187 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Make Roads Safe Hellas και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων, σε ώρες αιχμής, διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοτά ορθής χρήσης κράνους. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι περίπου 1 στους 4 αναβάτες δεν φορούσε κράνος ή δεν το είχε δεμένο.

Τα δώρα στους νικητές παρέδωσε ο διοικητής Τροχαίας Χανίων, Αντώνης Κουβαράκης, ο οποίος έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Η Τροχαία προσπαθώντας να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, διενεργεί τακτικούς ελέγχους στους οδηγούς όλων των οχημάτων. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμου στους παραβάτες του ΚΟΚ αλλά έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα ιδιαίτερα στους οδηγούς δικύκλων, ώστε να τους ευαισθητοποιήσουμε για να φορούν πάντοτε το κράνος τους όταν οδηγούν».

Τα δώρα στους νικητές παρέδωσε ο διοικητής Τροχαίας Χανίων, Αντώνης Κουβαράκης, ο οποίος έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Η Τροχαία προσπαθώντας να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, διενεργεί τακτικούς ελέγχους στους οδηγούς όλων των οχημάτων. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμου στους παραβάτες του ΚΟΚ αλλά έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα ιδιαίτερα στους οδηγούς δικύκλων, ώστε να τους ευαισθητοποιήσουμε για να φορούν πάντοτε το κράνος τους όταν οδηγούν». Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ της Make Roads Safe Hellas και εκπαιδευτής Σχολείου Ασφαλούς Οδήγησης (Riding School), Θανάσης Χούντρας, πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Τα δυστυχήματα επειδή επαναλαμβάνονται καθημερινά, ξεφεύγουν της προσοχής μας. Έτσι οποιαδήποτε δράση που έχει σκοπό στη μείωση αυτών, είναι αρκετά σημαντική και ουσιαστική».